TURER OG UTFLUKTER
Her er et eksempel på en tenkt tur

I samarbeide med Peer Gynt Tours har vi gleden av å invitere til en tur som Strekker seg fra Sogndal- Hardanger -Telemark 

 mai            Nittedal – Lærdal

Kl. 08.00          Avreise fra Hagan, og det blir opphenting i Nittedal. 

Når alle er kommet vel om bord i bussen setter vi kursen mot Valdres og Hedalen Stavkirke.

Kl. 11.00           Inngang og omvisning i Hedalen    Stavkirke. 

Kirken er fra ca. 1163, og er kanskje den eldste stavkirken i Valdres. I 1699 ble kirken bygd om til korskirke i laftet tømmer, der skipet utgjør den opprinnelige stavkirken. 

(forbehold om at kirken kan være stengt pga. kirkelige handlinger).

 

Etter besøket her fortsetter vi opp til Aurdal, der det blir besøk ved Noraker Gård. Gården drives i dag av 14. generasjon og slektsgården har en rik kulturhistorie og lange tradisjoner i å lage rakfisk.

Kl. 13.30         Vi starter med en lunsj her på gården før det blir en omvisning hvor de forteller om gårdshistorien, fiskeoppdrett, rakfiskproduksjon og merkevarebygging. Omvisningen avsluttes med smaksprøver. 

Ca. kl. 15.30   Turen fortsetter opp gjennom Valdres, og over Filefjell til Borgund. 

Ca. kl. 17.30    Her blir det nå en ca. 3 km lang vandretur på Vindhellavegen.  Veien er en del av Kongevegen over Filefjell og den 2.7 lange hest og kjerreveien var egentlig et mislykket veiprosjekt. Men de trange kurvene på høye murer i en bratt stigning har gjort veien berømt. De som ikke ønsker å gå denne turen, kan se på stavkirka som ligger her. (Inngang ikke inkl.)

 Bussen plukker opp vandrerne der Vindhella-veien slutter, og turen går nå ned til Lærdal.

Ca. kl. 19.00   Innsjekk på Lindstrøm Hotell. Felles middag på hotellet om kvelden. 

Etter middag anbefaler vi en rusletur i «Gamle Lærdalsøyri», som omfatter et bygningsmiljø fra 1700—1800 tallet med 160 verna trehusbygninger.

 

          Lærdal – Aurland – Røldal

Frokost på hotellet og utsjekk. 

Ca. kl. 09.45   Avreise fra hotellet og vi kjører gjennom Lærdalstunnellen til Lærdal. Her blir det nå et besøk i Vangen Kirke i Aurland. Kirken blir også kalt Sognedomen eller Aurland Kirke. Den ble bygget i 1202 og er den største av de syv steinkirkene i Sogn og Fjordane med 270 sitteplasser.

Kl. 10.30         Det er ingen ordinær omvisning i kirken, men Olav Ellingsen som er leder av Sognlaget og er en lokal kjentmann kan fortelle litt om historien til kirken. 

Kl. 11.30         Herfra fortsetter turen videre til Gudvangen. Vi ankommer Gudvangen og vi tar oss tid til en individuell kaffestopp her på Gudvangen, før vi tar plass i bussen og fortsetter turen. 

Den går via Voss og til Ulvik i Hardanger. 

Her blir det et besøk på Hardanger Saft- og Siderfabrikk på Lekve gård. 

Kl. 13.30         Vi starter med en lunsj her, før vi får en omvisning. 

Her får vi høre om fruktproduksjonen på gården, og vi får se og høre om produksjonen av de forskjellige produktene. Det blir også mulig å se seg rundt i produksjonsrommene. Etterpå kan man handel litt lokale varer på gården. Sider er sagnomsust og nær knyttet til Hardanger, og Hardanger Sider fra Ulvik er laget etter gammel oppskrift på moderne vis. 

Ca. kl. 16.00   Tar vi plass i bussen og kjører over den flotte Hardangerbrua, før vi fortsetter langsmed Sørfjorden forbi Kinsarvik, Ullensvang og ned til Røldal. Stopp etter behov underveis. 

Ca. kl. 18.30   Vi ankommer Røldal og tar vi inn på Hordatun Hotel, hvor det blir felles middag på kvelden. 

 

           Røldal – Nittedal

Frokost på hotellet og utsjekk. 

Kl. 09.30         Først i dag blir det et besøk i Røldal Stavkirke.  Kirka ble bygd omkring år 1250 og er en av de eldste stavkirkene i landet. Røldalskyrkja er kanskje mest kjent som pilegrimskirke og var den nest viktigste pilegrimsdestinasjonen etter Nidarosdomen i katolsk tid. I moderne tid er det organisert vandringer fra alle himmelretninger til Røldal. Opphavet til pilegrimsvandringa er krusifikset som ifølge soga skal ha ei helbredende kraft hver jonsoknatt. (forbehold om at kirken kan være stengt pga. kirkelige handlinger).

 

Kl. 10.30        Vi tar så plass i bussen igjen og kjører over Haukelifjell til Vinje i Telemark. 

Kl. 11.45         Her blir det først en besøk på Vinje Biletgalleri på Smørklepp. Kunstneren Henrik Sørensen var nesten 40 somrer i Smøklepp og det satte sitt preg på han. Her finner vi er særpreget galleri i naturstein med en stor samling av maleriene til Sørensen og galleriet er tegnet av den kjente arkitekten Bjart Mohr. 

Harald Kihle både bodde og arbeidet sammen med Sørensen i Smørklepp, og han har også fått sin plass i galleriet. Det blir omvisning i galleriet og tid til å se seg litt rundt på egen hånd.  (vi gjør oppmerksom på at det er ca. 500 meter med stigning å gå fra parkeringsplassen)

Ca. kl. 13.00   Etter besøket her kjører vi et kvarters tid ned til Midtbø, «Diktarheimen» til Halldis Moren og Tarjei Vesaas. Omvisning her i egen regi. 

 

Ca. kl. 14.00      Avreise, og turen går ned til Morgedal Hotel

Ca. kl. 14.30      Lunsj på Morgedal Hotell. 

 

                        Etter lunsj kjører vi raskeste vei tilbake til Hagan og Nittedal. 

Ca. kl. 19.00     Ankomst Hagan.